POTOPIS: Romanje in izlet – Praga

Datum objave: 17. september, 2015 Zapisal: Miha Bevk   

Med 6. 9. in 10. 9. smo se nekateri ministranti in pevci z gospodom župnikom, Boštjanom Gučkom, odpravili na romanje in izlet v Prago, na Češko. Ogledali smo si staro mestno jedro, mnogo cerkva v in izven mesta, med drugim tudi katedralo sv. Vida, ki slovi po svoji mogočnosti, Praški grad in nekatere druge znamenitosti. Proti koncu naše poti po Pragi smo si za popestritev ogledali še živalski vrt, ki je bil nekaj let nazaj izbran za četrti najlepši živalski vrt na svetu. Ker Češka slovi tudi po dobrem pivu, smo si ogledali še postopek izdelave piva v pivovarni Staropramen.

Ker je bilo v prejšnjih letih za organizirana romanja v Trzinu bolj malo zanimanja, smo se, podobno kot lani, v lastni režiji odpravili na Češko (lani je bil na sporedu Dunaj – Po poteh sv. Florijana). Letos smo si želeli ogledati Prago, mesto stoterih stolpičev in znamenitosti, zagotovo eno najlepših mest v Evropi. V svoji oker barvi se mnoge zgradbe v mestu svetijo kot zlato, še posebno v siju pozno popoldanskega sonca. Črto obzorja prekinjajo nešteti stolpi, stolpiči in zvoniki.

Praga_1

Pogled na Prago s Praškega gradu | Foto: Miha Gradišek

 

Praga leži ob reki Vltavi in ima 1.2 milijona prebivalcev. Ima dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčani in Mala strana na levem ter Stare Mesto in Nove Mesto na desnem bregu Vltave, ki je mesto večkrat že poplavila.

Arhitekturno izstopjo predvsem Hradčani, kjer se nahaja nekdanji dvorec čeških kraljev, sedaj sedež češke vlade. Projekt prenove je v času predsednika Masaryka izdelal znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Le-ta je zaslužen tudi za prenovo praškega gradu. Gre za velik kompleks, na katerem se najdejo stolnica, cerkve, palače, kipi in skulpture ter vrtovi s čudovitim razgledom na mesto.

Pot Slovenija - Češka

Pot Slovenija – Češka

 

Na romanje smo se odpravili izpred župnišča v zgodnjem nedeljskem popoldnevu. Pot nas je vodila preko Celja in Maribora, čez Gradz do Brna, naše prve postojanke, kjer je bil čas za malico, ogled mesta in zunanjosti tamkajšnje katedrale sv. Petra in Pavla – notranjosti si žal nismo mogli ogledati, saj je bila cerkev že zaklenjena. V Prago smo prispeli ob 22. uri in po namestitvi v hotel je bil po dolgi in naporni vožnji čas za počitek.

Skupinska slika pred odhodom

Skupinska slika pred odhodom

 

Katedrala sv. Petra in Pavla v Brnu, Češka

Katedrala sv. Petra in Pavla v Brnu, Češka –  Nočni posnetek by Miha Gradišek

 

V ponedeljek zjutraj smo imeli v hotelski sobi najprej sv. mašo, po zajtrku je sledil ogled mesta. Najprej smo si ogledali Staromestni trg (Staroměstské náměstí), Astronomsko uro in Karlov most. Staromestni trg je vedno živahen saj ponuja veliko restavracij, gostiln, trgovin, zabavišč, galerij in muzejev. Njegova dolga zgodovina sega nazaj do 11. stoletja, ko je trg predstavljal križišče več trgovskih poti iz daljnih dežel in je služil kot tržnica. Ob opazovanju središča z enega od tamkajšnjih kavarn je pogled uhajal na čudovite romanske in gotske zgradbe različnih barv, z raznoraznimi vzorci in znaki. Najbolj pomembni znamenitosti tega dela sta cerkev Naše gospe in stolp z astrološko uro. Stolp je sedaj del mestne hiše, ki je bila zgrajena leta 1338, astronomska ura pa izvira iz leta 1410. Ura je privlačna turistična znamenitost, ker se v zgornjem delu vsako uro med 9.00 in 21.00 prikaže dvanajst apostolov in še danes velja za eno najstarejših in najbolj zapletenih ur, kar so jih kadarkoli naredili. Nismo mogli mimo Judovskega muzeja in Stare judovske četrti, ki je bila ozkih in tlakovanih ulic – v preteklosti je bil tam judovski geto.

Skupinska fotografija pred astronomsko uro

Skupinska fotografija pred astronomsko uro, pravo svetovno mojstrovino

 

Staro mestno jedro krasijo čudovite zgradbe

Staro mestno jedro krasijo čudovite zgradbe

 

Glavni mestni trg s kipom Jana Husa v sredini in krasnimi zgradbami

Glavni mestni trg s kipom Jana Husa v sredini in krasnimi zgradbami

 

Karlov most (ime je dobil po kralju Karlu IV.), iz leta 1357, je bil nabit s turisti, domačini in raznovrstnimi umetniki in sodi med najbolj priljubljene znamenitosti. Prečkanje tega mostu simbolizira obisk Prage. Baročni kipi stremijo v mimoidoče turiste in jazz glasbenike, ki na mostu vedno najdejo svoj prostor in krog poslušalcev. Eden izmed kipov je kip Janeza Nepomuka. Nepomuk je bil bil generalni vikar škofije in se je uprl cesarju, ki je kratil pravice cerkve in želel razdeliti škofijo, da bi imel večji nadzor nad cerkvijo. Padel je v nemilost, zato so ga zaprli, mučili in ubili. Truplo so vrgli v Vltavo.  Kipa Janeza Nepomuka se dotaknejo skoraj vsi mimoidoči, saj naj bi to prinašalo srečo in ponovno vrnitev v Prago. Karlov most je bil do leta 1741 edini most med levim in desnim bregom Vltave v Pragi. Sprva je bil brez kipov, prvega pa so dodali leta 1683.

Kip Janeza Nepomuka, češkega duhovnika in mučenca

Kip Janeza Nepomuka, češkega duhovnika in mučenca

 

Pogled na Karlov most in Praški grad s katedralo sv. Vida

Pogled na Karlov most in Praški grad s katedralo sv. Vida

 

Ker Češka slovi po dobrem pivu, smo si ogledali postopek izdelave piva v eni najprepoznavnejših pivovarn

Ker Češka slovi po dobrem pivu, smo si ogledali postopek izdelave piva v eni najprepoznavnejših pivovarn

 

Isti dan smo si ogledali še Trg sv. Vaclava (Václavské náměstí). Na zgornji strani trga je češki državni simbol – kip svetega Venčeslava, ki ga je zasnoval JV Myslbek in nacionalni muzej. Trg je znan kot pomembno zbirališče za vse najodmevnejše dogodke v sodobni češki zgodovini, kot je primer Žametne revolucije leta 1989.

 

Torek je bil rezerviran za ogled nekaterih drugih krajev v neposredni bližini glavnega mesta: Karelštejn, Kutna Horo in Terezin.
V Karelštejnu smo imeli voden ogled srednjeveškega gradu, ki ga je dal zgraditi Karel IV. sredi 14. stoletja, kot zakladnico cesarskega zaklada.

Grad Karlštejn

Grad Karlštejn

 

Skupinska fotografija pri gradu Karlštejn

Skupinska fotografija pri gradu Karlštejn

 

Dobro uro vožnje iz Prage leži mestece Kutná Hora, katerega zgodovinski del mesta je skupaj s cerkvijo sv. Barbare in bližnjo katedralo v bližnjem Sedlecu pod varstvom Unesca. V Sedlecu smo obiskali posebno kapelo, ki je marsikomu, vsaj meni, ob vstopu naježila kocine. Njena notranjost je namreč okrašena z več kot 40.000 človeškimi okostji. Zgodovina kostnice sega v leto 1278, ko je kralj Češke predstojnika samostana v Sedlecu poslal na diplomatsko srečanje v Jeruzalem. Ta se je z Golgote vrnil s prgiščem prsti in jo raztrosil po pokopališču. Zaradi tega je pokopališče v Sedlecu postalo znano in vsi premožni ljudje so želeli biti pokopani tam. Pokopališče so zato morali razširiti, vendar je med kugo, ko je pomrlo ogromno ljudi, zmanjkalo prostora za vse. Blizu pokopališča so zato sezidali kapelo in v kleti uredili kostnico. Leta 1511 je napol slep cistercijanski menih začel urejati kosti in jih zložil v šest piramid, njegovo delo pa je nadaljeval rezbar František Rint. Eno izmed najbolj fascinantnih del v kostnici je velik lestenec, za izdelavo katerega je Rint uporabil vse kosti človeškega telesa.

Kostnica Sedlec

Kostnica Sedlec

 

Kostnica Sedlec

Eden izmed lestencev narejen iz človeških kosti

 

Fotografija v Kutni Hori - v ozadju mogočna gotska cerkev sv. Barbare

Fotografija v Kutni Hori – v ozadju mogočna gotska cerkev sv. Barbare

 

Kutna Hora je majhno mestece, ki je nastalo zaradi bližine rudnikov srebra. Že v 10. stoletju so tu kovali srebrn denar za celotno Kraljevino Češko. V 14. stoletju se je razvilo v kraljevo mesto in še danes se po številnih spomenikih v mestu vidi, kako razkošno je bilo. Po nekaterih virih naj bi prav valuta dolar izhajala iz srebernika iz Kutne Hore.
Tukaj smo si ogledali cerkev sv. Barbare, ki jo je skoraj nemogoče zgrešiti, saj je s petimi ladjami zelo mogočna in leži na hribčku. Velja za dragulj pozne gotike, zgradili pa so jo bogati lastniki rudnikov – sv. Barbara je zavetnica rudarjev.

Proti koncu dneva smo obiskali še mesto Terezin (nemško Theresienstadt). To mesto je velikanska trdnjava z masivnim obzidjem. Zgrajena je bila z namenom, da bi zaustavila vdore tujih vojsk in zaščitila prebivalce bližnje okolice. Trdnjavo je dal zgraditi Jožef II., nemški cesar in cesar Svetega rimskega cesarstva, v čast njegovi materi, cesarici Mariji Tereziji, zaradi česar je dobila ime Theresienstadt, kar v nemščini pomeni “Terezijino mesto.” Na gradbišču naj bi delalo tudi do 14.000 delavcev hkrati, večino dela pa so opravili v štirih letih. Ko je bila trdnajva leta 1784 dokončana, je bila največja v deželah, ki so bile pod habsburško oblastjo. Za trdnjavo so bili nastanitveni prostori za vojake, njihove družine in druge civiliste. Poleg glavne trdnjave so zgradili še eno manjšo, zato da bi bil v njej vojaški zapor. Na začetku 19. stoletja so bili tam zaprti politični nasprotniki habsburškega imperija. Kakih sto let kasneje so bili med zaporniki tudi mladi, ki so leta 1914 v Sarajevu sodelovali pri atentatu na nadvojvoda Franca Ferdinanda. Ker še niso bili stari 20 let, so sicer ušli smrtni kazni, vendar je večina kmalu zatem pomrla v zaporu. Mučili so jih in nekaterim se je zmešalo. Gavrilo Princip, ki je nadvojvoda ustrelil, je umrl v zaporu, medtem ko je še vedno divjala 1. svetovna vojna. Na ozemlje, kjer je danes Češka republika, so vdrli nacisti in ga zavzeli. Leta 1941 so začeli v glavno trdnjavo preseljevati Jude. Mesto Theresienstadt so nacisti spremenili v judovski geto zaprtega tipa. Trdili so, da je narodnostno ločevanje nujno, da bi se ognili sporom med Judi in Nejudi. Čeprav so nacisti Theresienstadt javnosti predstavljali kot zdravilišče zaprtega tipa, v katerem naj bi bilo Judom na voljo zdravljenje, pa je bil njihov tajni načrt uničiti vse Jude. (več o Trdnjavi Terezin si lahko preberete tukaj: http://wol.jw.org/sl/wol/d/r64/lp-sv/102012087).

Terezin - Zgrajen je bil z namenom, da bi zaustavil vdore tujih vojsk

Terezin – Zgrajen je bil z namenom, da bi zaustavil vdore tujih vojsk

 

Naslednji dan, v sredo, smo si zjutraj ogledali Praški grad ter katedralo sv. Vida, kjer smo imeli tudi sv. mašo. Praški grad se nahaja na vrhu večjega hriba levo na levem bregu Vltave. Gre za ogromen kompleks palač, cerkva in utrdb, ki so ga gradili, obnavljali in dopolnjevali več stoletij. Del mesta okoli gradu se imenuje Hradčani, prva stavba pa naj bi bila zgrajena že v 9. stoletju. Danes so Hradčani sedež predsednika Češke in veljajo za zgodovinsko in politično središče Prage in Češke.
Praški grad sicer ni tipičen grad, ker so bili različni njegovi deli zgrajeni v različnih arhitekturnih stilih, razprostira pa se bolj v širino kot višino, v njem pa je moč videti veliko zanimivih reči. Najzanimivejša je zagotovo gotska katedrala sv. Vida, sv. Venceslava in sv. Adalberta, iz 14. stoletja – zgraditi jo je dal Karl IV. leta 1344, dokončana pa je bila skoraj 600 let kasneje. Le-ta ni samo turistična znamenitost ali simbol Prage, pač pa ima tudi duhovni simbol češke države. V njej so nekoč kronali češke kralje in kraljice.

Za zunanjost katedrale je kajpak značilen gotski stil: od ozkih, nazobčanih stolpičev, do številnih kipov, ki stremijo v množice turistov pod njimi.
Imeli smo to čast, da smo v eni izmed kapel stolnice lahko maševali ter si nato ogledali notrajnost te mogočne cerkve, po kateri nas je popeljal eden izmed tamkajšnjih upraviteljev. Eno najpomembnejših mest v stolnici je zagotovo kapela sv. Vaclava, v kateri se nahajajo posmrtni ostanki zavetnika Češke. Stene kapele so narejene s poldragimi kamni in dragulji. V kapeli se nahajajo vrata s sedmimi ključavnicami, za katerimi hranijo zlato krono – to so si kralji ob kronanju le nadeli na glavo, nato pa jo vrnili v zakladnico. Za odklepanje vrat morajo biti istočasno prisotni predsednik republike, predsednik vlade, Praški nadškof, predsednik poslancev, predsednik senata, dekan katedrale ter župan Prage. Vsak s svojim ključem odklene eno izmed sedmih ključavnic.

Hradčani imajo tri glavna dvorišča. II. dvorišče (na sliki) krasita Kohlov vodnjak in kapela sv. Križa. Zgrajeno je bilo na pogorišču v 16. stoletju.

Hradčani imajo tri glavna dvorišča. II. dvorišče (na sliki) krasita Kohlov vodnjak in kapela sv. Križa. Zgrajeno je bilo na pogorišču v 16. stoletju.

 

V eni izmed kapel smo imeli tudi sv. mašo

V eni izmed kapel smo imeli tudi sv. mašo

 

Po stolnici nas je bil pripravljen popeljati tamkajšnji upravitelj

Po stolnici nas je bil pripravljen popeljati tamkajšnji upravitelj

 

Ena izmed dvanajstih kapel je najznamenitejša kapela sv. Vaclava - v njej so se oblačili kralji in kraljice v klaljevsko obleko pred kronanjem

Ena izmed dvanajstih kapel je najznamenitejša kapela sv. Vaclava – v njej so se oblačili kralji in kraljice v kraljevsko obleko pred kronanjem

 

Katedrala je sedež praškega nadškofa in prostor, kjer so svoje zadnje počivališče našli svetniki, kralji, princi. Tu so potekala tudi kronanja bohemskih kraljev, in sicer vse do leta 1836.

Katedrala sv. Vida, sv. Venceslava in sv. Adalberta je sedež praškega nadškofa in prostor, kjer so svoje zadnje počivališče našli svetniki, kralji, princi. Tu so potekala kronanja čeških kraljev

 

Pred vhodoma na dve grajski dvorišči turiste navdušuje častna straža

Pred vhodoma na dve grajski dvorišči turiste navdušuje častna straža

 

Popoldanske ure smo izkoristili za obisk živalskega vrta, ki je sicer v zadnjih letih eden izmed najboljših na svetu – imajo preko 4800 živali in 700 različnih vrst. Odprli so ga leta 1931 in se razprostira na 41 hektarih. V njem so najprej domovale večinoma cirkuške živali, med drugo svetovno vojno pa so prvi na svetu vzredili polarnega medveda v umetnem okolju, katere imajo še danes in so nas zagotovo najbolj fascinirali. ZOO Praga je danes najpomembnejši hranitelj ogrožene vrste azijskega divjega konja, ki je bila v 60. letih prejšnjega stoletja skoraj iztrebljena.

V ZOO Praga so med drugo svetovno vojno prvi na svetu vzredili polarnega medveda v umetnem okolju

V ZOO Praga so med drugo svetovno vojno prvi na svetu vzredili polarnega medveda v umetnem okolju

 

Krokodili v ZOO Praga

Krokodili v ZOO Praga

 

Koati ali nosati medved je rakunu podobna žival

Koati ali nosati medved je rakunu podobna žival

 

Med drugim smo videli tudi celo slonjo družino

Med drugim smo videli tudi celotno slonjo družino

 

V četrtek zjutraj je bil že čas za pakiranje in pot proti domu, na poti domov pa smo se ustavili še v Češkem Krumlovu, majhnem mestecu, ki se nahaja na okljuku reke Vltave in slovi po lepi arhitekturi v mestnem jedru ter svojem gradu. Staromestno jedro je zaščiteno pod Unescovo svetovno dediščino. Po legendi naj bi prišlo ime Krumlov iz nemških besed »Krumme Aue«, kar naj bi se prevedlo kot »ukrivljeni travniki«. Ime naj bi prišlo iz naravne topografije mesta, še posebej zaradi zelo ukrivljene struge reke Vltave. Beseda »Český« enostavno pomeni Češko. V Latinskih dokumentih se pojavlja ime Crumlovia ali Crumlovium. Mesto je bilo prvič omenjeno v dokumentih od leta 1253 dalje, kjer je imel Krumlov ime Chrumbonowe.

Največji znamenitosti tega mesteca sta mestni park in grad. Mestni park velja za enega najlepših parkov na češkem, katerega zgodovina sega v 16. stoletje. Sam park je bil namenjen za počitek jezuitov, ki so prebivali v učiteljišču, danes hotel Ruže. V samem parku so uredili poletno rezidenco ter pokopališče z leseno kapelico Sv. Martina, ki jo je leta 1717 nadomestila zidana kapela, katere izgled se je zadnjič spremenil leta 1737. V parku je precej umetniških spomenikov iz različnih obdobij, od 65 rastlinskih vrst pa najbolj izstopa beli bor. Park se razprostira na 2.5 hektarjih, na levem bregu Vltave, in je tudi danes priljubljeno sprehajališče.

Grad v Češkem Krumlovu je eden najpomembnejših kulturno zgodovinskih spomenikov v srednji Evropi. Nastal je v 14. stoletju in se dograjeval vse do 19. stoletja in je tudi danes zelo lepo ohranjen, tako od zunaj, kot od znotraj. Leta 1963 je bil grad zaščiten s strani mestnih oblasti, leta 1989 je postal nacionalni spomenik, leta 1992 pa vključen v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine. V grajskem kompleksu je več muzejev, galerij, v poletnih mesecih pa se na osrednjem grajskem dvorišču dogajajo koncerti in druge kulturne prireditve (več o mestu si lahko preberete tukaj http://www.youth-hostel.si/potovanja.asp?a=4&drzava=210&kontinent=2&potopis=18).

V samem mestnem jedru je preko 300 zgodovinskih zgradb, kar daje mestu edinstveno vzdušje

V samem mestnem jedru je preko 300 zgodovinskih zgradb, kar daje mestu edinstveno vzdušje

 

Takole nekako izgleda mestece in njegova okolica

Takole nekako izgleda mestece in njegova okolica

 

Ime mesta Krumlov prihaja iz nemškega izraza: „Krumme Aue", kar v prevodu pomeni krivi lok. Samo ime se je prijelo zaradi topografije mesta ali natančneje iz podkvi podobnega, rečnega okljuka reke Vltave.

Ime mesta Krumlov prihaja iz nemškega izraza: „Krumme Aue”, kar v prevodu pomeni krivi lok. Samo ime se je prijelo zaradi topografije mesta ali natančneje iz podkvi podobnega rečnega okljuka reke Vltave.

 

Grad v Českem Krumlovu je eden najpomembnejših kulturno zgodovinskih spomenikov v srednji Evropi.

Grad v Českem Krumlovu je eden najpomembnejših kulturno zgodovinskih spomenikov v srednji Evropi.

 

Grajski park se razprostira na površini sedmih hektarjev, v grajskem kompleksu pa je štirideset zgradb in drugih prostorov, nameščenih okoli petih grajskih dvorišč.

Grajski park se razprostira na površini sedmih hektarjev, v grajskem kompleksu pa je štirideset zgradb in drugih prostorov, nameščenih okoli petih grajskih dvorišč.

 

Romanje se je tako lepo in uspešno končalo, ko smo se v četrtek zvečer vrnili domov, polni lepih praških vtisov in spominov. Bogu hvala, da smo imeli super vodnika, našega gospoda župnika Boštjana, ki nam je o vsaki stvari znal povedati kaj zanimivega ter nas vodil po mestu. Hvala tudi Mateji za vso organizacijo, požrtvovalnost ter bdenje nad mošničkom čeških kron ter vsem ostalim udeležencem, ki so kakorkoli prispevali k temu, da smo se imeli lepo in se srečno vrnili domov.

 

Viri:
– http://www.prague.fm/sl/
– http://wol.jw.org/sl/wol/d/r64/lp-sv/102012087
– http://hotelskerezervacije.eu/znamenitosti-prage-hradcani/
– http://www.kamra.si/Data/Arhitekt-Praga2.pdf
– http://www.rtvslo.si/tureavanture/evropa/v-kraljestvu-praskih-hradcanov/200764
– http://www.medievalwall.com/hrvatski/arhitektura/katedrala-sv-vida-prag/
– http://goo.gl/YaQnL8
– http://www.aktivni.si/dobro-pocutje/potovanja/najboljsi-zivalski-vrtovi-v-evropi/
– http://www.youth-hostel.si/potovanja.asp?a=4&drzava=210&kontinent=2&potopis=18
– https://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_Krumlov

 // fotografije Miha Gradišek
// zbral in zapisal Miha Bevk

Galerija slik: Nedelja


Pot nas je v Prago vodila preko Brna. V Brnu smo si ogledali tamkajšnjo katedralo sv. Petra in Pavla.

Foto: Miha Gradišek

Galerija slik: Ponedeljek


V ponedeljek smo si ogledali Staromestni trg, Astronomsko uro, Karlov most, Trg sv. Vaclava, judovsko četrt in sinagogo.

Galerija slik: Torek


Bili smo na vodenem ogledu gradu v Karlštejnu, ogledali smo si kostnico v Sedlecu in cerkev sv. Barbare v Kutni Hori, bili pa smo tudi v Terezinu, mestecu z utrdbo, ki je nekoč varovala bližnje prebivalce pred tujimi vojskami.

Foto: Miha Gradišek, Miha Bevk

Galerija slik: Sreda


Ogled Praškega gradu, katedrale v kateri smo imeli tudi sveto mašo. Pogledali smo ti tudi menjavo častne straže. V popoldanskem času smo se odpravili v živalski vrt.

Galerija slik: Četrtek


Ogled Češkega Krumlova in pot nazaj proti domu.


Koledar dogodkov

Koledar

Ni prihajajočih dogodkov

Celoten koledar

Prijava na enovice župnije

Tedenska oznanila


Podatki nikakor ne bodo posredovani tretjim osebam.