Sveti zakon – poroka

Zadnje spremembe: 25. september, 2014 Zapisal: Miha Bevk   

Sveti zakon – poroka

Splošno

Za cerkveno poroko se prijavite najmanj TRI mesece pred datumom poroke.

Pripravo na poroko sestavljajo trije deli:

 1. Tečaj pred poroko (Tečaj priprave na zakon – obstaja več vrst tečajev. Tečaj je pogoj za izvedbo Zapisnika. Obvezni so za vso nadškofijo).
 2. Zapisnik pred poroko (Seznanitev zaročencev o temeljnih resnicah krščanskega zakona. Zaročenca podpišeta ta dokument, ki je pravno formalni dokument. Na podlagi tega Zapisnika je nato možna zakramentalna cerkvena poroka)
 3. Osebna priprava: spoved in obhajilo pred poroko.
 1. Preden se zaročenca prijavita v župnišču, naj opravita tečaj priprave na zakon (več na: http://zakon.rkc.si/, email: zakon@rkc.si, tel.: 01/432-31-79). Ko opravita tečaj, naj se odločita, kje bosta opravila Zapisnik pred poroko.
 2. Zapisnik pred poroko lahko opravita:
  • v domači župniji (če sta oba iz iste župnije in sta bila v tej župniji tudi krščena);
  • v župniji enega od zaročencev (kjer stanuje eden od zaročencev);
  • v tuji župniji (kjer ne biva nobeden od zaročencev ali pa bosta tam bivala po poroki).
 3. Za Zapisnik pred poroko potrebujete poleg potrdila o opravljenem Tečaju priprave na zakon še krstni in samski list, s katerim dokazujete svodoni stan, ki je eden od pogojev za veljavno sklenitev cerkvenega zakona. Ta dokument lahko prejmete samo osebno v župniji, kjer ste bili krščeni. Dokument potrebujejo tisti zaročenci, ki urejajo Zapisnik pred poroko v župniji, v kateri niso bili krščeni. Zaročenci, ki so bili krščeni v Trzinu in bodo opravili Zapisnik tudi v Trzinu, tega dokumenta ne potrebujejo
 4. Če nihče od zaročencev ne živi v naši župniji in bo Zapisnik v Trzinu, morata pri župniku neveste ali ženina dobiti dovoljenje za pripravo v drugi župniji. Po opravljenem Zapisniku se pogovorimo še o poteku obreda poroke.
 5. Ko opravita  tečaj in Zapisnik, naj se zaročenca v miru še osebno pripravljata na odločilen dan njunega življenja. Priporočljivo je, da gresta pred poroko morda na kakšno romanje na svete kraje in tam opravita tudi spoved in prejmeta obhajilo. Skupaj se tam tudi priporočita Jezusu in Devici Mariji za blagoslov in varstvo bodoče družine.

Poroka naj bo v župniji, kjer stanuje vsaj eden od zaročencev, ali pa v kraju, kjer bosta po poroki bivala.

Cerkvenih porok ni v adventnem in postmen času.

 

Priprave

Vaje za pripravo na poroko bodo v naši župniji. Udeležba je toplo priporočljiva, saj se boste na njih seznanili o zakonskem življenju in podobnih stvareh, ki so potrebne za srečen zakon.


Koledar dogodkov

Koledar

Ni prihajajočih dogodkov

Celoten koledar

Prijava na enovice župnije

Tedenska oznanila


Podatki nikakor ne bodo posredovani tretjim osebam.