COVID-19: Navodila SŠK ob drugem valu

Datum objave: 16. oktober, 2020 Zapisal: Miha Bevk   

Zaradi danih razmer in ukrepov za zajezitev virusa COVID-19 smo s strani SŠK in po smernicah NIJZ prejeli nadaljna navodila in priporočila, katera stopijo v veljavo z današnjim dnem, petkom, 16. oktobrom 2020. Od danes naprej je za statistične regije, katere so obarvane rdeče (med temi je tudi naša župnija – Osrednjeslovenska) določeno, da so svete maše z ljudstvom do nadaljnega odpovedane. Dovoljene so zgolj zasebne svete maše duhovnika brez vernikov.

Verouk je do nadaljnega v naši župniji odpovedan za vse razrede. Otroci naj s starši predelajo naslednje lekcije, vsak teden eno naprej, po učbeniku. Obhajanje bolnikov za prvi petek v novembru in sv. maša v Domu starejših odpadeta.

Točni podatki o obhajilu vernikov in možnosti sv. spovedi bodo objavljeni naknadno.

Svete maše, ki ste jih verniki naročili, bodo opravljene, kakor vidite tudi iz oznanil. Verniki, ki ste darovali za svete maše, se lahko tisti dan pridružite bogoslužju preko Exodus TV in ste tako pri sveti maši. Resen namen udeležbe, molitev in spremljanje svete maše preko TV v kriznih primerih in časih gotovo presega čas in prostor ter omejitve, ki nam jih prinaša epidemija.

 

NAVODILA SLOVENSKE ŠKOFOVSKE KONFERENCE:

I. Navodila za župnije iz statističnih regij, ki so z vladnim odlokom glede zajezitve epidemije Covid-19 označene rdeče

1. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so zasebne maše duhovnika brez vernikov.
2. Dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov.

  • Zaradi izrednih razmer lahko verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše (prim. rimski obrednik Sveto obhajilo in češčenje evharistične skrivnosti izven maše, Ljubljana 1975).
  • Duhovniki lahko določijo in pravočasno oznanijo posamezne ure (še posebej ob nedeljah), ko lahko vernikom (posameznikom in družinam) podelijo sveto obhajilo in blagoslov, verniki pa lahko darujejo za potrebe Cerkve in prejmejo oznanila.
  • Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
  • Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.
  • Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).
  • Priporoča se, da imajo vsi duhovniki in verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.
  • Če je mogoče, naj verniki zapustijo cerkev pri drugem izhodu oz. vhodu.

3. Cerkve naj bodo odprte za osebno molitev vernikov. Naenkrat je lahko v cerkvi največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.
4. Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) in zagotovljena razdalja 1,5 metra ter se spovednico redno prezračuje in čisti.
5. Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok.
6. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.
7. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Kateheti po navodilih Slovenskega katehetskega urada pripravijo snov za pouk osnovnošolske kateheze (verouka) po spletu. Župnik spremlja in tedensko preverja potek kateheze na daljavo.
8. Vsa župnijska srečanja (duhovne vaje, zakonske skupine idr.) se izvajajo na daljavo.


Koledar dogodkov

Koledar

Ni prihajajočih dogodkov

Celoten koledar

Prijava na enovice župnije

Tedenska oznanila


Podatki nikakor ne bodo posredovani tretjim osebam.