Duhovne spodbude v času epidemije COVID-19

Datum objave: 1. april, 2021 Zapisal: Miha Bevk   

Cerkev na Slovenskem slovenskim katoličanom ponuja nekaj duhovnih vzpodbud za okrepitev vere v času pandemije COVID-19.

1. Spremljanje svete maše ali molitve (rožni venec, adoracija Najsvetejšega ipd.) preko spleta oz. radia ali televizije.

Nacionalne in lokalne medijske hiše ter številne župnije ponujajo prenos v živo svetih maš, adoracije Najsvetejšega zakramenta ter drugih molitev. Prenos je mogoče spremljati tudi na socialnih omrežjih. Verniki naj dejavno spremljajo vsaj nedeljsko sveto mašo preko medijev.

2. Prejem svetega obhajila izven maše
Zaradi izrednih razmer lahko verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše (prim. rimski obrednik Sveto obhajilo in češčenje evharistične skrivnosti izven maše, Ljubljana 1975). Duhovniki lahko določijo in pravočasno oznanijo posamezne ure (še posebej ob nedeljah), ko lahko vernikom (posameznikom in družinam) podelijo sveto obhajilo in blagoslov, verniki pa lahko darujejo za potrebe Cerkve in prejmejo oznanila.

3. Dnevno prebiranje Božje besede ali brevirja (www.hozana.si)
Vsak dan verniki naj preberejo odlomek dnevne Božje besede in premišljujejo o vsebini. Berila, psalm in evangelij so navedeni v katoliških koledarjih ter na spletni strani www.hozana.si. Lahko zmolijo del ali celoten brevir.

4. Prejem duhovnega obhajila
Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV ali spletu, s prejemom duhovnega obhajila ter s prejemom svetega obhajila izven maše v domači župniji.

5. Molitev za zdravje
V času epidemije škofje vabijo vse duhovnike, redovnike, redovnice in vernike, da molijo molitev za zdravje.

6. Sveta tihota
»Brez tihote Bog izgine v hrupu. Če svet ne bo ponovno odkril tihote, je izgubljen. Potem se zemlja pogreza v nič. Dnevi v tihoti, samoti in popolnem postu so velika pomoč. So neverjetna milost, počasno očiščevanje, osebno srečanje z Bogom … Dnevi v tihoti, samoti in postu, ko se hraniš samo z Božjo besedo, človeku omogočajo, da usmeri svoje življenje k bistvenemu« (kard. Robert Sarah, Moč tihote, misel št. 134). Vernike vabimo, da namenijo čas sveti tihoti.

7. Kateheze (Slovenski katehetski urad)

8. Prostovoljstvo
Slovenska karitas je v sklopu programa youngCaritas  pričela z vseslovenskim povabilom mladim, da izrazijo pripravljenost za sodelovanje v predvidenem  prostovoljskem delu za zagotavljanje pomoči ljudem v stiski v času epidemije. V sklopu prostovoljskega projekta NAŠ KRAJ, NAŠE SRCE se mladi lahko prijavijo za nudenje pomoči ranljivim skupinam v lokalnem okolju.

9. Marijine pesmi
Povezava do Marijinih pesmipesmi z notamiMladinska pesmaricaMusica sarca.

10. Svetnik dneva in razlaga božje besede.
Povezava do besedila o svetniku dneva najdete na spletni strani Reviji Ognjišče in Pastoralnem portalu Pridi in poglej, razlago bože besede dneva pa tukaj. Aktualne stvari so objavljene tudi na spletni strani Evharistija.

Za spoznavanje Svetega pisma so na voljo kratki animirani filmi ter biblične kateheze.

11. Za družine

12. Verouk za otroke
Slovenski katehetski urad pripravlja kateheze za otroke

13. Pomoč žalujočim

Žalovanje v času epidemije koronavirusa

Različne prispevke o žalovanju in pomoči za žalujoče, med drugim tudi o trimesečnem programu za žalovanje in o skupinah za žalujoče najdete na tej povezavi.


Koledar dogodkov

Koledar

Dec
25
sob
(cel dan) Božič, rojstvo Jezusa Kristusa
Božič, rojstvo Jezusa Kristusa
Dec 25 (cel dan)
Na seji ŽPS, 25. novembra 2019, je bil sprejet sklep glede svetih maš na božič. Sv. maši na božič, 25. 12. 2019, bosta ob polnoči in ob 9h (in NE ... [več]

Celoten koledar

Prijava na enovice župnije

Tedenska oznanila


Podatki nikakor ne bodo posredovani tretjim osebam.