Mladinsko srečanje, petek 27. feb.

Datum objave: 24. februar, 2015 Zapisal: Miha Bevk   

V petek, 27. februarja, bo mladinsko srečanje v veroučni učilnici župnišča. Mladinsko srečanje imamo enkrat mesečno, na njem pa delamo različne stvari. Lepo vabljeni!

Kratek spored:
– najprej bomo prebrali odlomek evangelija: Jezus nam daje osvežitev
– pogovor ob prebranem – kaj nas je nagovorilo
– določitev srečanj za naprej (knjige/filmi)
– počitniške dejavnosti
– romanje v Prago

Vse ideje bodo dobrodošle!

Pridi in povej!

 

Šest razlogov, zakaj obiskovati mladinska srečanja oz. mladinski verouk
1.Najpreprostejši razlog za obisk mladinskega verou­ka,­ ki ga tudi srednješolci sami najpogosteje navedejo, je: družba!­ Tu skoraj ni kaj dodati, pa vendar – mladinski verouk je odlična priložnost, da ostaneš v stiku z domačo župnijo in s prijatelji iz okolice tudi, ko greš v srednjo šolo in na faks, sploh če se voziš kam daleč in ti, ko si doma, ne ostane ravno veliko časa za druženje. Po drugi strani pa lahko tam koga na novo spoznaš. Pari, ki se spoznajo pri mladinskem verouku, niso redki. Lahko pa, če vam pri verouku družba res ne ustreza, povabite in pripeljite kakšnega svojega prijatelja s seboj in naredite nekaj dobrega zase in zanj. Sploh ni nujno, da je veren, da ima zakramente, hodi redno k maši.

2. Drugi razlog je: ker mladinski verouk ni kot os­novnošolski verouk! Domače naloge, preverjanje obiska­ nedeljske maše, jemanje obvez­ne snovi, preverjanje znanja, učenje o Jezusu na klasi­čen na­čin … vse to pri mladinskem­ verouku odpade. Njegov namen­ je obravnavati teme, ki zanimajo mlade, poglobiti vero, razmišljati, slišati mnenja in doživljanje drugih. Verjetno vam vaši vrstniki, ki imajo podobna vprašanja in probleme kot vi, lahko odprejo nov pogled na stvari. Veliko je seveda odvisno od sodelovanja navzočih. Več ljudi, več mnenj, boljši pogovori. Zato je vsekakor dobro, če prideš k verouku, vsaj sem in tja tudi odpreti usta. In ne za to, da zazehaš …

3. Razlog “da poglobiš ve­ro” verjetno zveni malce zastarelo, vendar je res. Puberteta je obdobje, ko odraščamo – ne sa­mo telesno in umsko, temveč tu­di duhovno. Naša vera se takrat­ osamosvaja. Ne verjamemo več le zato, ker so nam drugi tako rekli, temveč zaupanje v Boga zgradimo na lastnih temeljih. Tako razvita vera je lahko močna opora v živ­ljenju, ki ti pomaga prav izbirati in se odločati v ključnih trenutkih, pa tudi prebroditi težka obdobja. Seveda ni nujno, da tisti, ki ne hodijo k verouku tudi po birmi, ne poglobijo vere oziroma jo izgubijo, vsekakor pa reden stik z domačo župnijo in druženje z drugimi verujočimi mladimi precej pripomore, da se to ne zgodi.

4. Verouk je lahko priložnost, da spoznaš duhovnika. Ti duhovnik, ki vodi mladinski verouk, ni ravno simpatičen? Mor­da te dolgočasi njegov način pridiganja. Ali pa ti je kdo o njem povedal kaj slabega in si si on njem ustvaril slab vtis, čeprav sam nimaš slabe izkušnje. Morda pa je le na novo prišel na župnijo in ste vsi še nekoliko nezaupljivi, ker ne veste, kaj pričakovati. Daj mu vsaj priložnost!

5. Morda to ni razlog, na katerega najprej pomisliš, pa vendar: da se spraviš od doma! Res je, so srednješolci, ki so tako zaposleni z različnimi dejavnostmi, da komaj najdejo čas za pisanje domačih nalog. A več je takih, ki svoje popoldneve zapravljajo za računalnikom in pred televizijo. Če spadaš bolj med takšne, je obisk mladinske­ga verouka dober že zato, da greš še kam drugam kot v šolo.

6. In še zadnji razlog: ker lahko prideš vsaj enkrat pogledat! Nihče te ne bo silil, da hodiš vse leto, če ti prvič in drugič ne bo všeč. Najbolj čudovita stvar pri
mladinskem verouku je, da je popolnoma neobvezen. Sam lahko izbiraš, ali boš prišel in kdaj. Marsikje lahko udeleženci izbirajo tudi temo. Svoboda pa, to verjetno že veš, ni v tem, da delaš enako kot vsi drugi. Prava svoboda je v tem, da premisliš in se odločiš tako, kot je prav.

Gotovo lahko izmed naštetih razlogov izbereš vsaj tri, ki ti ustrezajo ali te nagovarjajo. Zato – kaj še čakaš? In še to – dragi »fazani«, naj vas na novi srednji šoli ne bo sram priznati, da še vedno hodite k verouku. Kako pa veste, da vaši sošolci ne hodijo? Morda so tudi oni glede tega le malo sramežljivi.

Vir: Družina


Koledar dogodkov

Koledar

Ni prihajajočih dogodkov

Celoten koledar

Prijava na enovice župnije

Tedenska oznanila


Podatki nikakor ne bodo posredovani tretjim osebam.