POMEMBNO: VELIKA NOČ in COVID-19

Datum objave: 29. marec, 2020 Zapisal: Miha Bevk   

V nadaljevanju objavljamo navodila slovenskih škofov našim duhovnikom in vsemu občestvu, kako bodo letos potekali velikonočni prazniki. Vabljeni k branju in vabljeni, da obvestite o tem tudi druge farane, sploh tiste, ki nas nimajo možnosti spremljati preko spleta.

Download “Velika noč 2020 & COVID-19” korona_virus_velika_noc2020.pdf – Downloaded 56 times – 109 KB

Spoštovane župljanke in župljani, vsi že nekaj tedenov spremljamo dogajanja v zvezi s Corona virusom, ki je obrnil življenje na glavo. Nekatere spremembe so se že zgodile, nekatere se še bodo. Tudi letošnja velika noč bo drugačna. Škofje so župnikom dali nekaj navodil, ki se tičejo tudi mnogih krajanov, saj se z mnogimi ob veliki noči srečamo pri blagoslovih in bogoslužju. Letos bo zadeva zelo okrnjena, zato je prav, da ste dobro obveščeni.

 1. Župnijska pisarna in cerkev sta zaprti. V kontakt z župnikom je mogoče stopiti po elektronski pošti ali telefonu. Za izredne – smrtne primere je eden od duhovnikov vedno na voljo za obisk, seveda s primerno zaščito. Če se to zgodi vašemu sorodniku v Domu starejših, sporočite zdravstvenemu osebju željo po duhovniku in bodo oni stopili v stik z duhovnikom in dali navodila.
 2. Cvetna nedelja: maša v cerkvi bo brez udeležbe ljudstva. Verniki so povabljeni, da spremljajo prenos sv. maše po TV SLO 2 ob 10.00 uri. Med sv. mašo bomo opravili blagoslov zelenja. Verniki si doma lahko pripravite zelenje in ga pokropite z blagoslovljeno vodo. Duhovnikom je prepovedano deljenje ali raznašanje zelenja zaradi širjenja epidemije.
 3. Veliki četrtek: večerna sv. maša bo ob 18.00 uri v župnijski cerkvi brez udeležbe ljudstva in prenosa Najsvetejšega. Verniki ste spodbujeni, da se v duhu pridružite sv. maši, zmolite kakšno molitev ali preberete pasijon po Janezu.
 4. Veliki petek: ob 18.00 uri bo poenostavljeno bogoslužje velikega petka. Verniki ste povabljeni, da se v duhu pridružite bogoslužju in zmolite križev pot ali žalostni del rožnega venca ali preberete pasijon. Povabljeni, da spremljate tudi križev pot, ki ga bo vodil papež Frančišek, na TV SLO 1, zvečer.
 5. Velika sobota: blagoslov ognja letos odpade. Škofje so določili, da je letos veljaven blagoslov jedil preko sodobnih medijev (televizija ali radio). Ob 15.00 uri bo blagoslov jedil v zaprti župnijski cerkvi za vso župnijo, brez udeležbe ljudstva. Vigilija v soboto zvečer odpade.
Blagoslov velikonočnega zajtrka

 

Znamenje križa.

 

Oče naš.

 

Molimo. Nebeški Oče, blagoslovi ta velikonočni zajtrk. Naj nas velikonočni prazniki tako prenovijo, da bomo vedno bolj hrepeneli po duhovni hrani ter jo našli v tvoji besedi in sveti evharistični skrivnosti. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 1. Velika noč: pricesija odpade. Sv. maša v župnijski cerkvi bo ob 9.00 uri. Sv. maše v Domu starješih v Trzinu popoldne ne bo. Verniki ste povabljeni, da se to jutro skupaj zberete v krogu družine pri velikončnem zajtrku, nato pa spremljate sv. mašo preko sodobnih medijev.Še nekaj drugih navodil naših škofov:
 2. Škofje vabijo vse vernike, da v letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje (Moj Bog, žal mi je …). Škofje določajo, da duhovniki zaradi nevarnosti širjenja okužb vernikom ne smejo podeljevati zakramenta sprave. Spoved po telefonu oziroma spletu ni veljavna.
 3. V skladu z Izrednimi navodili slovenskih škofov za preprečevanje širjenja COVID-19 je verouk do preklica odpovedan.
 4. Škofje so prestavili birme na čas, ko bodo odpravljeni ukrepi za omejevanje epidemije in ko bodo birmanci ustrezno pripravljeni. Krajevni škofje bodo duhovnikom pravočasno posredovali navodila o birmah.
 5. Zaradi resnosti trenutka in izrednih razmer, ki so nastale ob epidemiji, naj duhovniki vedno mašujejo spoštljivo in dostojanstveno ob upoštevanju liturgičnih opravil. Mašujejo naj v zaprti cerkvi oziroma kapeli, da se prepreči zbiranje vernikov oziroma zmanjša možnost širjenja epidemije. Naj bo v letošnjih praznikih več prostora in časa namenjenega sveti tihoti, ki nas nagovarja bolj kot poplava nepremišljenih besed: »Brez tihote Bog izgine v hrupu. Če svet ne bo ponovno odkril tihote, je izgubljen. Potem se zemlja pogreza v nič« (kard. Robert Sarah, Moč tihote).
 6. Škofje vabijo vernike, da po svojih zmožnostih darujejo svete maše in podprejo svoje duhovnike s prostovoljnimi darovi, ki jih lahko nakažejo na bančni račun župnije ali osebno izročijo po prenehanju epidemije. Vse duhovnike in vernike vabijo, da redno spremljajo spletno stran www.katoliska-cerkev.si ter spletno stran svoje škofije in župnije.

Koledar dogodkov

Koledar

Ni prihajajočih dogodkov

Celoten koledar

Prijava na enovice župnije

Tedenska oznanila


Podatki nikakor ne bodo posredovani tretjim osebam.